Sernik tradycyjny Mojej Babci
Podziwiam wszystkie Mamy. Naprawdę! Jako mama niemowlaka (już całkiem sporego, dziś skończyliśmy 5 miesięcy!) nadal uważam, że z dodatkowym dzieckiem nie dałabym rady wszystkiego ogarnąć (tak, planuję dwójkę :) ). Pranie, prasowanie, gotowanie, sprzątanie. U mnie wszystko jest rozdzielone na dni. Dziś pranie, jutro prasowanie itd. Większość czasu spędzam z Prezesem. Nie dlatego, że muszę, tylko dlatego, że mogę i chcę! Wszyscy straszą, że, życie zmienia się o 180 stopni. Moje zmieniło się o jakieś 45 ;) Ale są takie rzeczy, które się nie zmieniają. I jest tym ten sernik. A dokładniej, sernik mojej Babci. Jest pyszny taki jaki jest, nic nie trzeba zmieniać. Sekretem jest niska temperatura i długie pieczenie. Warto skorzystać!
Składniki na sernik:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 8 jajek
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kaszy mannej
dodatkowo:
- 50 g migdałów
- 50 g suszonej żurawiny
- cukier puder / biała czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania sernika:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy i odstawiamy na chwilę.
Miękkie masło ubijamy. Następnie dodajemy na przemian żółtko z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki. Do masy jajecznej dodajemy ser i cukier waniliowy, mieszamy a na koniec dodajemy mąkę, budyń, kaszę manną i bakalie.
Ubite wcześniej białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do dużej tortownicy (posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do rozgrzanego do 150 *C piekarnika.
Pieczemy około 80 minut.
Gotowe, zarumienione ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!