Sernik tradycyjny Mojej Babci


Podziwiam wszystkie Mamy. Naprawdę! Jako mama niemowlaka (już całkiem sporego, dziś skończyliśmy 5 miesięcy!) nadal uważam, że z dodatkowym dzieckiem nie dałabym rady wszystkiego ogarnąć (tak, planuję dwójkę :) ). Pranie, prasowanie, gotowanie, sprzątanie. U mnie wszystko jest rozdzielone na dni. Dziś pranie, jutro prasowanie itd. Większość czasu spędzam z Prezesem. Nie dlatego, że muszę, tylko dlatego, że mogę i chcę! Wszyscy straszą, że, życie zmienia się o 180 stopni. Moje zmieniło się o jakieś 45 ;) Ale są takie rzeczy, które się nie zmieniają. I jest tym ten sernik. A dokładniej, sernik mojej Babci. Jest pyszny taki jaki jest, nic nie trzeba zmieniać. Sekretem jest niska temperatura i długie pieczenie. Warto skorzystać!

Składniki na sernik:
  • 1 kg zmielonego twarogu 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 8 jajek 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka kaszy mannej
dodatkowo:
  • 50 g migdałów 
  • 50 g suszonej żurawiny 
  • cukier puder / biała czekolada do dekoracji


Sposób przygotowania sernika:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy i odstawiamy na chwilę.
Miękkie masło ubijamy. Następnie dodajemy na przemian żółtko z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki. Do masy jajecznej dodajemy ser i cukier waniliowy, mieszamy a na koniec dodajemy mąkę, budyń, kaszę manną i bakalie.

Ubite wcześniej białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do dużej tortownicy (posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia) i wstawiamy do rozgrzanego do 150 *C piekarnika.
Pieczemy około 80 minut.

Gotowe, zarumienione ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!







Komentarze