Przepis na sernik z brzoskwiniami
Sezon owocowy można spokojnie uznać za rozpoczęty. Na targowiskach pojawiły się nie tylko truskawki ale również maliny, morele, brzoskwinie i czereśnie. O tych ostatnich wiem oczywiście najwięcej, gdyż od następnego tygodnia rozpoczynam zbór. Ale dopóki nie mam ich w nadmiarze korzystam z tego co jest dostępne. Tym razem padło na brzoskwinie i lekki, kremowy sernik. Kto się poczęstuje kawałkiem?
Składniki na sernik z frużeliną brzoskwiniową:
- 4 żółtka
- 110 g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 60 g masła
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 białka
- 120 ml śmietanki 36%
Frużelina brzoskwiniowa:
- 400 g brzoskwiń
- 1/5 szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania sernika z brzoskwiniami:
Żółtka wbijamy do misy i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło i dale ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dosypujemy mąkę ziemniaczaną a następnie dodajemy ser.
Do połączonej masy serowej dodajemy śmietankę i miksujemy.
Ostatnią czynnością jest ubicie białek na sztywną masę i dodanie ich stopniowo do masy serowej.
Gotową masę serową przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie dwie tortownice o średnicy 17cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika. Pieczemy 50 minut.
Studzimy w formie.
Na patelnie wrzucamy 3/4 brzoskwiń, posypujemy cukrem i smażymy około 15 minut.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy razem z wodą a następnie dolewamy do gotujących się owoców.
Wierzch sernika dekorujemy frużeliną brzoskwiniową i resztą pokrojonych na cienkie paski brzoskwiń. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie i tak..lekko:)
OdpowiedzUsuń:)
Ja poproszę, bo wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńAle musi być dobre!
OdpowiedzUsuń:D