Makaron Boloński
Poniedziałek zaczynam na blogu obiadowo. Nie wiem czy kojarzycie jak mówiłam Wam, że wybieram się na warsztaty marki Pudliszki w stylu włoskim. W trakcie kilku godzinnego spotkania w cudownej atmosferze panującej w placówce Cook Up'u poznałam i spotkałam się z wieloma fascynującymi blogerami. A to wcale nie było najlepszym punktem warsztatów! A co było? Oczywiście jedzenie. Przygotowaliśmy nie tylko pyszną soczewicową zupę (zakochałam się w niej bez pamięci), ale również krewetki z czarnym ryżem, tiramisu i cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity. Polecam wszystkim zabieganym uwielbiającym prawdziwe włoskie smaki. A i jeszcze jedno, pamiętajcie - włoska kuchnia nie zawsze musi być przesadnie zielona i nie zawsze bazyliowa. :)
Składniki na 4 porcje
- Mała marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Mała cebulka
- ½ liścia selera naciowego
- 500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa
- ząbek czosnku
- kilka listków tymianku i szałwii
- duże opakowanie makaronu pappardelle
- 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser)
- sól, pieprz
- ¼ szklanki mleka
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo
robimy z marchewką i selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę,
chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię
polaną oliwą z oliwek – chwilę wcześniej podsmażamy czosnek z ziołami nadając
tym samym oliwie dodatkowy aromat – przed wrzuceniem mięsa zioła zdejmujemy. Gdy
mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość
zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10
minut w razie potrzeby dolewając bulionu.
Makaron gotujemy według wskazówek na
opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
odcedzony makaron, dodajemy trochę parmezanu i natki pietruszki i całość
mieszamy
Na talerze wykładamy wymieszany z
mięsem i ziołami makaron, wierzch posypujemy dla smaku serem – niekoniecznie.
Całość dekorujemy ziołami.
Smacznego!
Jak makaron to ja wpadam;)
OdpowiedzUsuń