Sucharki biszkoptowe

"Jedne z prostszych, smaczniejszych i najbardziej trwałych sucharków jakie jadłam. Delikatne, kruche, lekko słodkie. Niewiele z nimi pracy, a cieszą każdego smakosza na dłuższej wyprawie. Idealnie nadają się na piknik, rower, wypad za miasto czy plaże. Ja testując je w tym ostatnim miejscu, uważam, że... mogłam zrobić podwójną porcję! :) Nie zawierają również mleka i masła, dzięki czemu ich dodatkową zaletą jest to, że można je długo przechowywać w szczelnym pojemniku.  Macie ochotę?"

Składniki:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 140 g mąki
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Gdy masa będzie jednolita dosypujemy partiami mąkę i mieszamy. Całość przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190`C.

Pieczemy około 15 minut, bądź do zarumienienia ciasta.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia a następnie kroimy na cienkie plasterki które układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze około 5-6 minut. Studzimy na blaszce.

Przekładamy do szczelnego pojemnika.
Ciastka można przechowywać do kilkunastu dni.
Smacznego!





Komentarze