Klasyczne kruche ciasteczka
"Powiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze w nich jest jednak to, że tak niewiele pracy potrzeba do ich przygotowania. Zapraszam na Klasyczne kruche ciasteczka.
Składniki:
- 500 g maki pszennej
- 200 g cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- 200 g masła
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski
wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy.
Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy.
Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto
rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy
ciasteczka w dowolnym kształcie.
Pieczemy w 180`C przez 8-12 minut w zależności od grubości ciastek.
Smacznego!
Takie właśnie UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuń