Klasyczne ciasto Anielskie
" W internecie coraz głośniej o ACTA - i dobrze, niech każdy się o tym dowie i wyrazi swoje zdanie. Ja dziś w domu świętuję Dzień Dziadka - oczywiście na słodko, bo jak inaczej? Zakochałam się jakiś czas temu w programie Kuchnia +, a między innymi w programach Marty Stewart. Proponuje ona sprytne wykorzystanie białek w cieście bez tłuszczu zwanym Klasycznym Ciastem Anielskim brzmi fajnie? Smakuje diabelsko dobrze! Polecam! "
Składniki:
- 135g mąki tortowej
- 75g drobnego cukru
- 1 szklanka białek w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżeczki ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
Na sam początek piekarnik rozgrzewamy do 180`C.
Mąkę i połowę cukru przesiewamy. Białka ubijamy z wodą na pianę, dodajemy sól z proszkiem i sodą.
Do piany trzeba dodać pozostały cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, ale nie sucha. Dodać w 6 porcjach suche składniki. Delikatnie mieszamy i przekładamy ciasto do keksówki (ja piekłam w formie tortowej ale była za duża). Wygładzamy wierzch łopatką.
Pieczemy 35 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Po upieczenie odwrócić formę do góry nogami. Studzić przez godzinę, wyjmować na talerz odwrócone.
Smacznego!
Wow, świetne. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńhej marta robiła do tego lukier ale taki też puszysty nie wiesz może jak on był robiony ? też uwielbiam kuchnia +
OdpowiedzUsuńBył syrop z bzu i bita śmietana ;)
Usuń