Czekoladowe Serduszka z nadzieniem czekoladowym
"W tym roku dosyć wcześnie zaczęłam myśleć o Walentynkach. Nie jestem w stanie wyjaśnić dlaczego. Może mam w końcu czas na myślenie o takich przyjemnościach. W każdym razie bardzo mnie to cieszy, bo mam pewność, że z wystarczającym wyprzedzeniem, będę mogła Wam zaprezentować przydatne przepisy na tę okazję. Zacznę od Czekoladowych ciasteczek z nadzieniem z gorzkiej czekolady. Naprawdę smaczne, proste, kruche, idealne dnia następnego. Śmiało można je podarować komuś bliskiemu. Swojej Walentynce."
Składniki:
- 3 żółtka
- 80g cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 250 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany 18%
- 130 g miękkiej margaryny
Składniki na czekoladowe nadzienie:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 g mlecznej czekolady
- 3 łyżeczki margaryny
Sposób przygotowania:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy margarynę i śmietanę.
W oddzielnej misce mieszamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy do mąki.
Wszystko dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 h.
Po godzinie ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy na 2-3 mm na lekko obsypanym mąką blacie, wycinamy kółeczka i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 180`C.
W tym czasie wycinamy kółeczka z dziurką (specjalną foremką o podwójnych nożach, albo tą samą co wcześniej i drugą z odpowiednio mniejszą wielkością ). Pieczemy tak samo.
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady z margaryną. Co jakiś czas mieszając do połączenia się składników. Gdy ciasteczka ostygną, przełożyć czekoladą.*
Smacznego!
*Ciastek nie powinno się trzymać w lodówce.
Pełne miłości:)
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie!
OdpowiedzUsuń