Przepis na Paschę Wielkanocną
Święta tuż, tuż, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować nowy przepis. Na blogu znajdziecie cały dział z Wielkanocnymi przepisami, jednak ani jednego przepisu na Paschę. Postanowiłam to zmienić i podzielić się z Wami świetnym i przy okazji bardzo prostym przepisem na świąteczną Paschę. Niestety ma jeden minus. Nie jest dla spóźnialskich. Najlepsza wychodzi ze świeżego sera, dlatego w przepisie podaję sposób na przygotowanie własnego białego sera. Kiedyś nigdy nie gościła na naszym świątecznym stole, dziś nie może jej zabraknąć. Ten deser jest pełen symboli - mleko i jajka oznaczają odradzające się życie, a cukier i bakalie - dobrobyt. Znajdźcie chwilę na przygotowanie Paschy w święta, a na pewno nie pożałujecie.
Składniki:
- 2 litry mleka 3.2%
- laska wanilii
- 6 jajek
- 500 ml śmietany 18%
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 70 g posiekanych migdałów
- 70 g posiekanej suszonej żurawiny
- 50 g kandyzowanej wiśni
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej:
Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy na małym ogniu, do momentu aż mleko się zwarzy i podzieli na serwatkę i ser. Usuwamy laskę wanilii. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Po ostudzeniu ser przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy, lnianą ściereczką itp. i bardzo dokładnie odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc.
Żurawinę namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym, odsączamy.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo ser i pokrojone drobno bakalie (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji) i skórkę pomarańczową.
Gotową masę przekładamy do glinianej doniczki wyłożonej ściereczką lub gazą, zakręcamy wierzch i pozostawiamy na noc w lodówce. Gdy stężeje, wyjmujemy i dowolnie dekorujemy pozostawionymi bakaliami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!