Przepis na Paschę Wielkanocną


Święta tuż, tuż, dlatego nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować nowy przepis. Na blogu znajdziecie cały dział z Wielkanocnymi przepisami, jednak ani jednego przepisu na Paschę. Postanowiłam to zmienić i podzielić się z Wami świetnym i przy okazji bardzo prostym przepisem na świąteczną Paschę. Niestety ma jeden minus.  Nie jest dla spóźnialskich. Najlepsza wychodzi ze świeżego sera, dlatego w przepisie podaję sposób na przygotowanie własnego białego sera. Kiedyś nigdy nie gościła na naszym świątecznym stole, dziś nie może jej zabraknąć. Ten deser jest pełen symboli - mleko i jajka oznaczają odradzające się życie, a cukier i bakalie - dobrobyt. Znajdźcie chwilę na przygotowanie Paschy w święta, a na pewno nie pożałujecie. 


Składniki:

  • 2 litry mleka 3.2%
  • laska wanilii
  • 6 jajek
  • 500 ml śmietany 18%
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 70 g posiekanych migdałów
  • 70 g posiekanej suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej wiśni
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania Paschy Wielkanocnej:

Mleko gotujemy razem z rozciętą laską wanilii. Jaja łączymy razem ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy na małym ogniu, do momentu aż mleko się zwarzy i podzieli na serwatkę i ser.  Usuwamy laskę wanilii. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
Po ostudzeniu ser przelewamy przez sito wyłożone podwójną warstwą gazy, lnianą ściereczką itp. i bardzo dokładnie odcedzamy, najlepiej pozostawiając na noc.


Żurawinę namaczamy w ciepłym soku pomarańczowym, odsączamy.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo ser i pokrojone drobno bakalie (pozostawiając kilka sztuk do dekoracji) i skórkę pomarańczową.

Gotową masę przekładamy do glinianej doniczki wyłożonej ściereczką lub gazą, zakręcamy wierzch i pozostawiamy na noc w lodówce. Gdy stężeje, wyjmujemy i dowolnie dekorujemy pozostawionymi bakaliami.
Smacznego!








Komentarze