Szarlotka z budyniem


Kulinarnych wariacji ciąg dalszy. Domowa szarlotka to klasyk weekendowych wypieków, szczególnie w moim domu. Na blogu czeka na Was wiele propozycji tego ciasta. Czasem jednak można zaszaleć i coś zmienić w jego wykonaniu. Tym razem padło nie na farsz (bo jabłka są niezmiennie) i nie na ciasto (klasyka wygrała). Tym razem chodzi o dodatek, którym jest budyń - najlepiej domowy, szczególnie, gdy w Waszych zapasach nie ma sklepowych proszków ( u mnie nie ma, są za to laski wanilii i mąka ziemniaczana :) ). Szarlotka z budyniem zyskuje nowego fajnego smaku. Smaczna alternatywa! Zachęcam do spróbowania.


Składniki:
Kruche ciasto:
  • 350 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
Masa budyniowa:
Farsz jabłkowy:
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru              
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu cynamonowego
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka, ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie do lodówki.

Ciasto przekładamy na prostokątną formę (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut – do zarumienienia.

W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich cynamon, cukier i ekstrakt – mieszamy i wykładamy równo na przygotowany i lekko ostudzony blat.

Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu lub gdy robimy domowy według tego przepisu.
Na wierzch przygotowanego ciasta wykładamy budyń a następnie posypujemy startym na tarce ciastem.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!