Szarlotka z budyniem
Kulinarnych wariacji ciąg dalszy. Domowa szarlotka to klasyk weekendowych wypieków, szczególnie w moim domu. Na blogu czeka na Was wiele propozycji tego ciasta. Czasem jednak można zaszaleć i coś zmienić w jego wykonaniu. Tym razem padło nie na farsz (bo jabłka są niezmiennie) i nie na ciasto (klasyka wygrała). Tym razem chodzi o dodatek, którym jest budyń - najlepiej domowy, szczególnie, gdy w Waszych zapasach nie ma sklepowych proszków ( u mnie nie ma, są za to laski wanilii i mąka ziemniaczana :) ). Szarlotka z budyniem zyskuje nowego fajnego smaku. Smaczna alternatywa! Zachęcam do spróbowania.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Masa budyniowa:
- opakowanie budyniu waniliowego
- 450 ml mleka
- lub domowy budyń z tego przepisu
Farsz jabłkowy:
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka ekstraktu cynamonowego
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka, ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie do lodówki.
Ciasto przekładamy na prostokątną formę (jeżeli nie ma wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut – do zarumienienia.
W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich cynamon, cukier i ekstrakt – mieszamy i wykładamy równo na przygotowany i lekko ostudzony blat.
Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu lub gdy robimy domowy według tego przepisu.
Na wierzch przygotowanego ciasta wykładamy budyń a następnie posypujemy startym na tarce ciastem.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Smacznego!
Wygląda smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńMuszę tą wersję spróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
Usuńczuję, że by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że bardzo możliwe :)
UsuńSzarlotka z budyniem to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj :)
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej jej nie robiłam, ale rzeczywiście, mi też bardzo zasmakowała :)
UsuńZapisuję! Takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń