Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady
Lubicie proste przepisy, prawda? Oj na pewno! Szczególnie, gdy prostota idzie w parze z
dobrym smakiem, zgadza się? Dziś coś dla tych, którzy nie mają czasu na zbyt
długie przesiadywanie w kuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego
ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o
jedną (albo pięć) :)
Składniki:
Przepis na 12 szt.
- 30 g orzechów laskowych
- 20 g orzechów włoskich
- 120 g śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 50 g cukru
Kruche ciasto:
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 20 g orzechów laskowych – do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy
żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do
lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi
wypełniamy foremki na tartaletki.
Foremki wstawiamy do
nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.
W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy
pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu
całkowitego połączenia się składników. Orzechy łuskamy i drobno kroimy, a
następnie wsypujemy do masy czekoladowej.
Gotową masą wypełniamy upieczony spody tartaletek.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów
laskowych.
jakie apetyczne!
OdpowiedzUsuń