Ciasteczka dyniowe


Jesienią czas na ciasteczka! takie na jeden raz, z czekoladą i ... dynią? Tak! Koniecznie :) Jedliście kiedyś takie małe żółte cudeńka? Swój niepowtarzalny smak i  kolor zawdzięczają oczywiście dyni, której o tej porze roku po prostu zabraknąć nie może. Lubię eksperymenty, a w związku z tym, że zostało mi trochę dyni, postanowiłam, że przygotuję jakieś ciasteczka z jej dodatkiem. Bałam się, że nic z tego nie będzie, a jednak! Wyszły super. Takie jesienne. Śmiało, częstujcie się :)
Składniki:
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g musu z dyni
  • 400 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu cynamonowego
  • 100 g czekolady

Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy miękkie masło dodajemy cukier i ucieramy. Gdy masa się połączy dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dynię obieramy i kroimy na małe kawałki – wrzucamy do rondelka i gotujemy około 10 minut z dodatkiem odrobiny wody – ciągle mieszamy.

Jeżeli zależy Wam na czasie, dynię po pokrojeniu możemy wstawić na 5 minut do mikrofali, a następnie wrzucić miękkie kawałki do blendera i zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników razem z ekstraktem cynamonowym i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Gotową masę wykładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tworząc niezgrabne kulki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 200`C piekarniku przez około 12 minut.
Studzimy na blaszce.

Ciasteczka zaraz po ostygnięciu są chrupiące, na drugi dzień miękną. 

Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!