Cynamonowe śledzie z jabłkiem
Bardzo lubię dania ze śledziem. Szczególnie ze śledziem w oleju. Kombinować też lubię :) Kiedyś widziałam śledzie podane na jabłku i bardzo mi się ten pomysł spodobał. Taki śledź jest idealny na rodzinne spotkania przy stole, wykwintną kolację we dwoje, czy huczną imprezę. Skuście się, bo na prawdę warto!
Składniki:
- 3 filety śledziowe
- kiełki luceryny
- śliwka w zalewie cynamonowej
- rodzynki
- 100 ml alkoholu ( ja użyłam wódki)
- 3 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na około 15 minut. Śliwki odsączamy i drobno kroimy.
Śledzie odsączamy z zalewy i również kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone śliwki. Mieszamy – odstawiamy na 30 minut.
Jabłka myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Lekko nakrapiamy sokiem z cytryny. Na każdy plasterek układamy kiełki luceryny, a następnie porcję farszu śledziowego.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!