Cynamonowe śledzie z jabłkiem


Bardzo lubię dania ze śledziem. Szczególnie ze śledziem w oleju. Kombinować też lubię :) Kiedyś widziałam śledzie podane na jabłku i bardzo mi się ten pomysł spodobał. Taki śledź jest idealny na rodzinne spotkania przy stole, wykwintną kolację we dwoje, czy huczną imprezę. Skuście się, bo na prawdę warto!


Składniki:
  • 3 filety śledziowe
  • kiełki luceryny
  • śliwka w zalewie cynamonowej
  • rodzynki 
  • 100 ml alkoholu ( ja użyłam wódki)
  • 3 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na około 15 minut. Śliwki odsączamy i drobno kroimy.

Śledzie odsączamy z zalewy i również kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy odcedzone rodzynki i pokrojone śliwki. Mieszamy – odstawiamy na 30 minut.

Jabłka myjemy i kroimy na plasterki o grubości około 3 mm. Lekko nakrapiamy sokiem z cytryny. Na każdy plasterek układamy kiełki luceryny, a następnie porcję farszu śledziowego.
Smacznego!







Komentarze