Jagodowy torcik bezowy

Jagodowy torcik bezowy


"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy nauki. No może znajdę chwilę na napisanie rozdziału pracy magisterskiej (w sumie by wypadało), ale czy rzeczywiście tak będzie, obiecać nie mogę. Za to mogę obiecać, ze dzisiejszy przepis jest obłędny! No bo czego tu nie lubić? Bezy? Bitej Śmietany? Jagód? A może czekolady? Ja uwielbiam wszystko! Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :) Zapraszam na Jagodowy torcik bezowy.
Składnika:

  • 6 białek 
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Na samym początku ubijamy białka na pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie zwarta dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczana, lekko mieszamy, tak aby połączyć wszystkie składniki.

Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie na środek wylewamy białka, tworząc koło - masę możecie wyrównać łyżką. Jeżeli chcecie zrobić na wierzchu wzorek, białka możecie wyciskać za pomocą szprycy.

Tak przygotowaną bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150`C i pieczemy około 40 minut, a następnie otwieramy piekarnik i suszymy jeszcze kolejne 20 minut. Bezę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia - najlepiej na całą noc.

Zimną śmietankę przelewamy do szklanego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanego naczynia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - do małego rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie się gotować, nakładamy na wierzch miseczkę z pokruszoną czekoladą - najlepiej, aby miska nie dotykała wody - i mieszamy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. 




Drugim, łatwiejszym sposobem jest rozpuszczenie czekolady w mikrofali - do szklanego pojemniczka wrzucamy połamane kawałki czekolady i wstawiamy je do mikrofali na 3 x 30 s. po tym czasie mieszamy ją do całkowitego rozpuszczenia.

Na wcześniej przygotowaną i całkowicie ostudzoną bezę nakładamy bitą śmietanę, którą rozprowadzamy po całym blacie. Na śmietankę wysypujemy jagody, a te zaś polewamy rozpuszczoną czekoladą ( najlepiej za pomocą małej łyżeczki, dzięki temu strużek polewy będzie cieńszy).
Smacznego!




Komentarze