Prosty piernik
"Prosty, a nawet powiedziałabym - banalny piernik, przypominający wyglądem piernik z torebki - myślicie pewnie, jak ma to Was zachęcić do jego przygotowania?! Powiem krótko - przypomina mi go tylko wyglądem - bo smakiem jest dużo, dużo lepszy, wręcz klasyczny. Jego kolejnym plusem jest fakt, że do przygotowania piernika potrzeba niewiele czasu, a w związku z małymi trudnościami, podczas jego pieczenia wiem, że jest również odporny na opadanie - brak prądu i odłączenie piekarnika od zasilania podczas pieczenia tego małego arcydzieła w niczym mu nie zaszkodziło. Dlatego pomyślałam, że może będziecie mieli ochotę wypróbować ten przepis? :) Zapraszam na prosty piernik z polewą czekoladową."
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- łyżka ekstraktu goździkowego
- łyżka ekstraktu cynamonowego
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- łyżeczka przyprawy korzennej
- szczypta kardamonu
- gorzka czekolada do rozpuszczenia
- starta skórka z połówki pomarańczki
Do miseczki wrzucamy masło, cukier, miód, mleko, ekstrakt goździkowy i ekstrakt cynamonowy - wstawiamy do mikrofali i co jakiś czas mieszamy do momentu roztopienia się masła i połączenia się składników, oczywiście możecie to zrobić tradycyjnie w rondelku.
Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami - mieszamy i przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 45 minut w 180`C
Po ostudzeniu ciasto polewamy roztopioną gorzką czekoladą i posypujemy startą skórką pomarańczową.
Smacznego!
Genialnie wygląda... I pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuń