Prosty piernik

"Prosty, a nawet powiedziałabym - banalny piernik, przypominający wyglądem piernik z torebki - myślicie pewnie, jak ma to Was zachęcić do jego przygotowania?! Powiem krótko - przypomina mi go tylko wyglądem - bo smakiem jest dużo, dużo lepszy, wręcz klasyczny. Jego kolejnym plusem jest fakt, że do przygotowania piernika potrzeba niewiele czasu, a w związku z małymi trudnościami, podczas jego pieczenia wiem, że jest również odporny na opadanie - brak prądu i odłączenie piekarnika od zasilania podczas pieczenia tego małego arcydzieła w niczym mu nie zaszkodziło. Dlatego pomyślałam, że może będziecie mieli ochotę wypróbować ten przepis? :) Zapraszam na prosty piernik z polewą czekoladową."

Składniki:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka ekstraktu goździkowego
  • łyżka ekstraktu cynamonowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • szczypta kardamonu
  • gorzka czekolada do rozpuszczenia
  • starta skórka z połówki pomarańczki
Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy masło, cukier, miód, mleko, ekstrakt goździkowy i ekstrakt cynamonowy - wstawiamy do mikrofali i co jakiś czas mieszamy do momentu roztopienia się masła i połączenia się składników, oczywiście możecie to zrobić tradycyjnie w rondelku.

Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami - mieszamy i przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 45 minut w 180`C

Po ostudzeniu ciasto polewamy roztopioną gorzką czekoladą i posypujemy startą skórką pomarańczową.
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!