Strucla jabłkowa

"Jesień to bardzo jabłkowy sezon. I choć w moim domu owoc ten jest zawsze na pierwszym miejscu, mi brakuje mu tego czegoś gdy mam  z nim kontakt na surowo. Dlatego poszukuję nowych pomysłów na jego przygotowanie, bo ile razy można robić na weekend szarlotkę :) Dziś bardziej fikuśnie, choć nadal bardzo prosto, mam dla Was Struclę jabłkową, idealną na każdą porę roku, choć najlepiej smakującą późną jesienią. Zapraszam!"


Składniki:
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 6 łyżeczek cukru brązowego
  • 100 + 150 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wrzucamy cukier, 100 g mąki, pokrojone na kawałki masło i jajka. Całość ugniatamy, bądź miksujemy za pomocą malaksera lub innego robota kuchennego, pod koniec dosypując resztę mąki (150 g).

Gotowe ciasto rozkładamy  na pergaminie. Wierzch przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy jak najcieniej. Można również rozłożyć ciasto na ściereczce i rozciągać je.

 Dodatkowo:
  • 3 jabłka
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • pół łyżeczki kardamonu
  • szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu.

 Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej strony nie wypadał farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem i nacinamy lekko co 4-5 cm.

Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175`C.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!





Komentarze

  1. pysznie wyglada uwielbiam strucle:)d

    OdpowiedzUsuń
  2. ja chcę zrobić taką struclę :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła przepięknie, dobrze, że nie można sięgnąć po nią z monitora, bo na pewno pochłonęłabym całą.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!