Strucla jabłkowa
"Jesień to bardzo jabłkowy sezon. I choć w moim domu owoc ten jest zawsze na pierwszym miejscu, mi brakuje mu tego czegoś gdy mam z nim kontakt na surowo. Dlatego poszukuję nowych pomysłów na jego przygotowanie, bo ile razy można robić na weekend szarlotkę :) Dziś bardziej fikuśnie, choć nadal bardzo prosto, mam dla Was Struclę jabłkową, idealną na każdą porę roku, choć najlepiej smakującą późną jesienią. Zapraszam!"
Składniki:
- 2 jajka
- 80 g masła
- 6 łyżeczek cukru brązowego
- 100 + 150 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wrzucamy cukier, 100 g mąki, pokrojone na
kawałki masło i jajka. Całość ugniatamy, bądź miksujemy za pomocą malaksera lub
innego robota kuchennego, pod koniec dosypując resztę mąki (150 g).
Gotowe ciasto rozkładamy
na pergaminie. Wierzch przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia
i rozwałkowujemy jak najcieniej. Można również rozłożyć ciasto na ściereczce i
rozciągać je.
- 3 jabłka
- garść orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- pół łyżeczki kardamonu
- szczypta cynamonu
Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na
cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki.
Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy
sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół
łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu.
Całość mieszamy i przekładamy na
ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej strony nie wypadał
farsz. Boki zlepiamy i całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Wierzch posypujemy cukrem i nacinamy lekko co 4-5 cm.
Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175`C.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
pysznie wyglada uwielbiam strucle:)d
OdpowiedzUsuńja chcę zrobić taką struclę :))
OdpowiedzUsuńWyszła przepięknie, dobrze, że nie można sięgnąć po nią z monitora, bo na pewno pochłonęłabym całą.
OdpowiedzUsuń