Kruche ciasto z czereśniami

"Chwila przerwy od upałów? Ja już tęsknię! Ale dla owoców dobrze to zrobi, dzięki temu będą z nami troszkę dużej, a ja będę miała więcej możliwości na ich wykorzystanie w kuchni. Na przykład takie czereśnie, niebawem ich sezon się kończy, więc staram się zjeść ich jak najwięcej. Wiadomo, najlepsze prosto z drzewka, ale dodawanie ich do przetworów, deserów czy ciast uważam za strzał w dziesiątkę. Dziś na przykład zaproponuje Wam Kruche ciasto z czereśniami. Wyszło przepyszne!"

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • jajko
  • 3 duże garści czereśni
  • żółtko do wysmarowania ciasta
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na środek ciasta nakładamy umyte i wydrylowane czereśnie, które następnie posypujemy cukrem( u mnie nie pełna łyżka). Boki ciasta nakładamy na wyłożone czereśnie, tak aby pozostawić po środku nie przykryte owoce.

Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru.
Pieczemy około 30 minut w 170`C. Po upieczeniu ciasto można lekko odsączyć, aby pozbyć się nadmiaru soku z czereśni.

Podajemy na ciepło z lodami, albo na zimno.
Smacznego!




Komentarze