Kruche babeczki z jagodami

" Mało czasu na przygotowanie deseru? Nic straconego, wystarczy przygotować kruche babeczki, ubić śmietankę i przygotować ulubione owoce w dzisiejszym wypadku będą to niezawodne jagody! Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "

Składniki:
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru 
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 400 ml śmietanki kremówki ( 30 - 36%)
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szklanka jagód
Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dosypujemy mąki i poszatkowane masło i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało. 

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.

Zimną śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier z wanilią. Babeczki dekorujemy kleksem ubitej śmietany i łyżeczką jagód. 
Smacznego! 



Komentarze