Kruche babeczki z jagodami
" Mało czasu na przygotowanie deseru? Nic straconego, wystarczy przygotować kruche babeczki, ubić śmietankę i przygotować ulubione owoce w dzisiejszym wypadku będą to niezawodne jagody! Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? "
Składniki:
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 400 g mąki
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 400 ml śmietanki kremówki ( 30 - 36%)
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szklanka jagód
Sposób przygotowania:
Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dosypujemy mąki i poszatkowane masło i szybko łączymy, możemy też to zrobić za pomocą malaksera. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła, które przekładamy do metalowych foremek na babeczki i ugniatamy. Pieczemy około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C.
Komentarze
Prześlij komentarz
Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!