Waniliowe ciasto z białą czekoladą
"Dziś przygotowałam dla Was idealne ciasto do popołudniowej herbaty. Konkretne, proste i bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, z kawałkami czekolady. Całość wieńczy pudrowa posypka. Nazwałabym je ciastem prababci, bo kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, ale pozostanę przy nazwie Waniliowe ciasto z białą czekoladą. Przygotowanie trwa kilka minut, więc może się skusicie?"
Składniki:
- 45 g białej czekolady
- 3/4 szklanki mleka
- 30 g cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru z prawdziwa wanilia
- 2 szklanki mąki
- łyżka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka proszku o pieczenia
- 45 g białej pokruszonej czekolady
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy 30 g cukru i 45 g białej czekolady połamanej na kawałki. Gotujemy do rozpuszczenia się składników i odstawiamy do przestudzenia.
Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt i miksujemy na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Następnie wlewamy ostudzone mleko i dalej mieszamy
W drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy jajecznej. Białą czekoladę kroimy na drobno, dodajemy do ciasta, mieszamy.
Masę przelewamy do podłużnej formy - keksówki i pieczemy w 180`C przez około 45 minut.
Studzimy w formie.
Smacznego!
Wygląda smacznie. Bardzo dobre połączenie, zapewne na jednym kawałku by się nie skończyło.. ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piję kawkę i skradam kawałek tego ciasta do niej :) Szkoda tylko, że wirtualnie :/
OdpowiedzUsuńUdanego dnia,
Agata
Mmm, wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto dokładnie według tego przepisu, ale nie wyszło ;(
OdpowiedzUsuńNie miało kompletnie smaku i było nie do zjedzenia -,-
Zrobiłam to ciasto dokładnie według tego przepisu, ale nie wyszło ;(
OdpowiedzUsuńNie miało kompletnie smaku i było nie do zjedzenia -,-
Przykro mi to czytać. Ciasto degustowali moi znajomi, którym smakowało, więc nie wiem co mogło pójść nie tak.
Usuń