Ravioli truskawkowo-miętowe

"Sezon na truskawki dawno w Polsce rozpoczęty, mimo masy zagranicznych odmian, nareszcie pojawiły się polskie owoce! Nie mogłam się powstrzymać, na obiad koniecznie musiałam przygotować coś z ich dodatkiem. Mając mało czasu ale duże chęci przygotowałam ravioli z miętą i truskawkami. Nietypowo, ravioli raczej jest serowe, mięsne, albo warzywne, to prawda, ale dlaczego Włosi nie robią owocowych smaków? Ja zrobiłam i zapraszam :)"

Składniki:

  • 5 szklanek maki
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki masła
  • jajko

Dodatkowo:

  • 400 g truskawek
  • 3 łodyżki z listkami mięty
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • śmietanka/jogurt

Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, wrzucamy masło i zalewamy to wszystko ciepłą wodą. Lekko mieszamy, a następnie wbijamy jajko - ugniatamy.

Przygotowujemy farsz.
Truskawki myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy z szypułek.
Każdą z nich kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki. Mięte myjemy i rwiemy na drobno. Dodajemy cukier i mieszamy.

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm, drugą część ciasta pozostawiamy w misce pod przykryciem, aby się nie zeschła.

Na rozwałkowanym cieście rozkładamy po łyżeczce farszu truskawkowego co około 4-5 cm, następnie wierzch pierożków zakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta, ugniatamy dookoła opuszkami palców i wycinamy kwadraciki.

Gotujemy we wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch garnka.
Podajemy ze śmietana albo jogurtem naturalnym.
Smacznego!






Komentarze

  1. Truskawki... Już się nie mogę doczekać momentu, gdy będzie je można jeść kilogramami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzuciłabym się z chęcią na nie!!!Wyglądają i smakują na pewno super :)

    Słonecznego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!