Czekoladowe paluszki z suszonymi owocami


"Ale się zrobiło ślisko! Kto to widział, żeby w zimę, gdy na ulicach pełno śniegu, było 10`C na plusie! No cóż, my to widzimy :) Macie już ferie? Ja niestety ciągle siedzę w domu zawalona książkami. Staram się skupiać na tym co czytam, ale to trudniejsze niż myślałam. Wczoraj na przykład podczas mojej nauki, stworzyłam te oto Czekoladowe paluszki z suszonymi owocami. Proste i smaczne, skusicie się? " 

Składniki:
  • 350 g czekolady mlecznej
  • szklanka ryżu preparowanego
  • 6 suszonych moreli
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Żurawinę i ryż wrzucamy do blendera i lekko kruszymy, dodajemy drobno pokrojone morele i mieszamy. Wszystko wsypujemy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy.

Całość przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i cienko rozsmarowujemy.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce na około 2 h. 

Po tym czasie masę wykładamy na deskę i kroimy na cienkie paluszki.
Smacznego! 





Komentarze

  1. prosta smaczna i do tego zdrowa przekąska, czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przygotowana, do startu start - robię:)))) Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Bardzo mi się podoba i możliwość decydowania o dodatkach i forma - paluszków! Fajna sprawa na upominek, w ładnym opakowniu i z dedykacją. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne! W pierwszej chwili pomyślałam, że to blok czekoladowy w nowej formie :) Teraz mam ogromną ochotę zrobić podobne :) tylko z gorzką czekoladą i orzechami zamiast moreli. Oj, już się rozmarzyłam i ślinka mi cieknie ;)

    pozdrawiam
    Daria

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Słodko dziękuję za pozostawione komentarze!